Vrijwilliger in de kijker


Jong Nederland is een organisatie die bouwt op vrijwilligers. Mensen die hun vrije tijd opofferen om wekelijks een groep te draaien, jaarlijks te helpen met de kamporganisatie, de wekelijks oud-papieractie coördineren, het onderhoud van de blokhut uitvoeren, enzovoort. Een afdeling wordt gemaakt dóór vrijwilligers, maar ‘wie’ zijn nu juist die vrijwilligers?
Waarom deze rubriek? Omdat we trots zijn op de kracht van deze mensen en we Jong Nederland niet kunnen maken zonder hen.

Maart 2014: Marij Laarakker-van Kemenade


Marij Laarakker-van Kemenade (37) is al 20 jaar zeer actief bij Jong Nederland Reusel. In de zomer van 1993 vertelde ze dat ze graag eens mee op kamp wilde gaan om te kijken of Jong Nederland iets voor haar is. Na dit kamp was het duidelijk: ze is een blijvertje! Marij stond aan de wieg van veel grote veranderingen binnen de afdeling. Waarom Jong Nederland Reusel Marij in de kijker wil zetten? “Omdat zij het onderhand eens verdient om uit die bescheiden hoek getrokken te worden om ook eens een keer dik in de spotlights te staan!”

“In de 20 jaar dat ik leiding ben zijn er verschillende mooie momenten voorbij gekomen. De zomerkampen zijn altijd erg leuk. En ook naar het 60-jarig bestaan van onze vereniging kijk ik met plezier terug. Het mooiste kamp is toch wel toen mijn eigen groep het laatste jaar op kamp ging. Dit was een erg leuke week. Ook zijn er na dat kamp vijf van de zes leiding geworden. Waarvan er nu nog drie fanatiek rondlopen op onze blokhut.”

Februari 2014: Ivo Aarts


Ivo Aarts (32) is al ruim 15 jaar actief bij Jong Nederland Liessel. Hij is leiding van de Senioren, bestuurslid en manusje-van-alles. Tevens zorgt hij ervoor dat er voldoende materialen in de blokhut liggen, regelt veel zaken in en om de blokhut en heeft een goed praktisch inzicht wat al vaak van pas is gekomen tijdens activiteiten en kampen. Ook in het district is Ivo inmiddels een bekend figuur. En zeg je: “Ivo”, dan zeg je automatisch ook Zwerfweekend en dit is, naast het kamp, een van zijn jaarlijkse hoogtepunten. Naast Jong Nederland gooit Ivo graag een pijltje in het dartbord, crosst hij met zijn quad door de bossen en speelt hij in de band ‘De eendjes in bad’.
 
“In al die jaren heb ik natuurlijk te veel dingen meegemaakt: de jaarlijkse zomerkampen, de avondjes ‘kampvuur drinken en bier stoken’ met de rest van de leiding na een vergadering, het gezamenlijk weekend met het 50-jarig bestaan, mijn eerst Kaderschouw in Erp, waar het zo gezellig was dat ze ‘s morgens de tent om mij heen moesten afbreken omdat ik niet wakker te krijgen was. Maar het mooiste zijn toch alle (lichtelijk gestoorde) mensen, kinderen en leiding, die ik heb mogen leren kennen!”

Januari 2014: Mieke van den Elsen


Mieke van den Elsen (28) is vanaf het begin, mei 2007, betrokken bij Jong Nederland Boerdonk. Ze realiseerde mede de overstap van KPJ naar Jong Nederland. Langere tijd was ze voorzitster van de vereniging. 1,5 Jaar geleden droeg ze het stokje over, maar het bestuur loslaten… dat kon ze toch nog niet helemaal. Ze heeft dus nog een plaatsje in het bestuur en ze draait ook nog één keer per twee weken een groep. Mieke heeft een echt ‘Jong Nederland Boerdonk Hart’. Ze staat overal voor klaar en wil echt het beste uit de club halen.

“Mijn mooiste Jong Nederlandherinnering is toch wel het jaarlijks terugkerende kamp in de herfstvakantie. Ik heb het verschillende jaren mee georganiseerd en als je dan alle blije en vermoeide gezichten van de kinderen ziet, weet je dat het een geslaagd kamp was. Het is elk jaar weer vermoeiend, maar zeker de moeite waard om het te organiseren en mee te gaan. Een andere leuke gebeurtenis was ons 5-jarig bestaan in 2012. Met alle kinderen en leiding in de bus naar Toverland. We hebben daar een geweldige dag gehad in de achtbanen en op het luchtkussen. Op naar ons 10-jarig bestaan!”

December 2013: Imke van Kats


Imke van Kats (20) is sinds 2009 leiding bij de ‘Toffe en Nieuwe club’ (11-15 jaar) van Jong Nederland Cabauw. Eind 2011 werd bij haar kanker geconstateerd. Ondanks de diagnose is zij zich altijd voor de volle 100% blijven inzetten voor Jong Nederland. Ze heeft niet veel clubavonden afgezegd en ging gewoon mee op kamp. Momenteel gaat het weer goed met haar. Ze heeft de Nieuwe club nieuw leven ingeblazen, begeleidt de nieuwe leiding met verve, maakt notulen en heeft al weer een nieuwe blokhut opgezocht voor volgend jaar kamp! Imke is een spontane, positieve meid en een echte initiatiefnemer. Een leidster waar Jong Nederland trots op is!

Het zomerkamp is voor haar altijd het hoogtepunt van het jaar. Ze vindt het leuk om veel tijd te steken in het bedenken van originele programma’s en dan is het extra leuk als ze goed ontvangen worden. Zo had Jong Nederland Cabauw vorig jaar een hele ‘Wie is de Mol?’-dag. Een andere mooie herinnering die haar is bijgebleven, is het 75-jarig jubileum. Jong Nederland Cabauw ging toen met een bus vol enthousiaste kinderen en leiding naar een attractiecentrum in Zoetermeer, waar ze verschillende activiteiten hebben gedaan, zoals karten, sumoworstelen en lasergamen.

November 2013: Hanneke Kolkman


Hanneke Kolkman (27) werd als kind lid van Jong Nederland Zieuwent, waarna ze doorgroeide als leidster. Hanneke is enthousiast, betrokken en vindingrijk. Ze bruist van ideeën, maakt het onmogelijke uitvoerbaar, biedt kinderen een luisterend oor en ziet in ieder kind iets positiefs. Op organisatorisch vlak is ze erg sterk. Haar programma’s zitten goed in elkaar en zijn goed voorbereid. Ze is altijd vrolijk en heeft humor. Dat maakt dat alle kinderen met haar weglopen. Nieuwe leiding geeft aan veel van haar te leren, ze ziet in iedere leider positieve kwaliteiten, waardoor we volgens haar zo'n fijne vereniging zijn.

“Als lid is me het meest bij gebleven dat we mee hebben gedaan aan ‘Ter land, ter zee en in de lucht’. Ik was 14 jaar en na wekenlang fanatiek lassen, papier-machéen en verven vertrokken we naar de opnames. Mijn mooiste herinnering als leiding is aan mijn eerste kamp. Ik was er het hele kamp bij, maar moest elke nacht terug naar Zieuwent om te werken. Toen ik ’s avonds vertrok en nog een ‘doei’ riep in de richting van de tent van ‘mijn jongens’, werd ik door hen teruggefloten. De jongens wilden een knuffel en een nachtzoen op de wang, want zonder afscheid van hun ‘kamp-mama’ durfden ze niet te slapen.”

Oktober 2013: Erwin Smolders


Erwin (37) is al 32 jaar lid van Jong Nederland Albert Schweitzer Gilde Tilburg. Eerst als lid en sinds zijn 16e als leider. Zijn leiderscarrière begon met 11 jaar de Maxioren jongens te draaien. Daarna is hij een tijd gestopt als leider. In die tijd is hij actief gebleven met o.a. het organiseren van de veiligheidsweek, de Kaderschouw 2004 en het onderhouden van het magazijn. Sinds drie jaar zit hij in het bestuur waar hij de boekhouding en de ledenadministratie verzorgt. Hiernaast is Erwin de laatste jaren een onmisbare kracht op het Landelijk Bureau Jong Nederland, waar hij ondersteuning biedt bij de financiën en de hulplijn is voor alle ICT-problemen.

Door de jaren heen maakte hij heel wat mooie Jong Nederlandherinneringen mee, zoals de zomerkampen in Stiphout waar ze als jeugdlid veel geravot hebben en de grootste rotstreken uithaalden. Ook in de periode dat hij in de drumband zat, waren er twee leuke hoogtepunten: het uitstapje naar Disneyland waar ze in een parade mee door het park mochten lopen en de vele optredens met de bevriende Jong Nederlandafdeling Hilversum en dan in het bijzonder het uitstapje naar Italië. Andere mooie herinneringen waren zijn eerste Kaderschouw en de tweejaarlijkse stafuitjes.