Gemeenteraadverkiezingen 2018


Op 21 maart 2018 zijn de Gemeenteraadsverkiezingen. Laten we met ons allen, met heel veel plezier, het vrijwilligerswerk op de kaart zetten. Wat betekenen jullie vrijwilligers voor de maatschappij? En waarom verdienen ze een plek in partijprogramma's en ook in collegeakkoord?

Lobbytips

1. Wees niet bescheiden, laat van je horen! Als de lokale politiek je kent, kan zij je ook later om advies vragen.
2. Niet doen: onvolledige of onjuiste dingen zeggen, bluffen, te nadrukkelijk aanwezig zijn of te laat komen.
3. Val andere organisaties nooit af! Dit verzwakt je eigen positie. Met ruziënde partijen kan de politiek zich gemakkelijk aan verantwoordelijkheden onttrekken. Zoek dus eerder de samenwerking op. Eerst moet het issue op de agenda!
4. Zoek goede publiciteit. Een positieve insteek kan je veel opleveren, terwijl één negatieve opmerking alles onderuit kan halen!
5. Vier je successen zichtbaar zodat belangrijke partijen hier kennis van nemen.
6. Organiseer je een leuke activiteit in de wijk of voor de gemeente, bel de krant.
7. Laat zien dat je een maatschappelijk relevante organisatie bent. Zichtbaarheid vraagt continue aandacht. Laat anderen voor je spreken.
8. Weet wanneer wat gebeurt. Wanneer je kunt inspreken, bijeenkomsten plaatsvinden. Hoe de begrotingscyclus in elkaar zit.

Wat doen andere organisaties


Werken aan een goede relatie met je gemeente is een continu proces, maar de komende tijd is er een extra aanleiding. In maart 2018 worden weer de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Dit is dus hét moment om in te spelen op gemeentebeleid, en om een bestaande lobby te intensiveren of een actieve lobby te starten.

* www.scouting.nl/themas-en-projecten/samenwerken-en-verbinden/lokaal-beleid/gemeenteraadsverkiezingen-2018

* www.scouting.nl/themas-en-projecten/samenwerken-en-verbinden/lokaal-beleid

* www.ruimtevoordejeugd.nl/Jeugdwerk-jeugdparticipatie/ruimte-voor-de-jeugd-doet-voorstellen-voor-positief-jeugdbeleid-in-de-gemeente.html

Wegwijs, De weg naar de gemeente (Brochure Blauw)

Nu met informatie over de Wmo! Uitgave: 2007

Dit boekje is een wegwijzer voor vrijwilligers van jeugd- en jongerenverenigingen in het vinden van de weg naar de gemeente: Hoe werkt een gemeente? Wie neemt daar de beslissingen? Hoe bereid je een gesprek voor? Hoe leg je contact? Wat is de Wmo en wat kan je ermee? Op al deze vragen en nog meer geeft dit boekje een antwoord. Voor wie? Wegwijs is geschreven voor vrijwilligers van jeugd- en jongerenverenigingen, maar is ook interessant voor gemeenten, bestuurders en vrijwilligers van andersoortige verenigingen, zoals een sportvereniging.

Prijs: € 3.00 (bestel in de webwinkel)