Op kamp in het buitenland


Als je op kamp naar het buitenland gaat, heb je een geldig reisdocument nodig, zoals een paspoort of een identiteitskaart. Deze documenten kun je aanvragen bij de afdeling Burgerzaken van je gemeente. Een paspoort is wereldwijd geldig, met een identiteitskaart kun je terecht in een groot aantal Europese landen.

De regeling omtrent collectieve lijsten is niet meer van toepassing. Er komen vooralsnog ook geen nieuwe regelingen omtrent collectieve lijsten of collectieve paspoorten. Dat betekent dat iedereen een geldig identiteitsdocument of paspoort moet hebben.

Geldig reisdocument


Iedereen moet over een eigen reisdocument beschikken.

Voorheen kon je als je met je groep op kamp ging binnen de Benelux (België, Nederland, Luxemburg), in sommige gevallen, ook gebruik maken van een collectieve lijst. Regelmatig bleek er veel onduidelijkheid over deze regeling. Naar aanleiding daarvan hebben we, in samenwerking met Scouting Nederland, onderzoek gedaan en zijn er kamervragen gesteld over dit onderwerp. Download hieronder de kamervragen.

Reizen naar Duitsland
In het verleden bestond er op grond van het Verdrag inzake het Klein Grensverkeer met Duitsland een regeling om eenvoudig met groepen kinderen naar Duitsland te reizen. Een gestempelde lijst met aangehechte kopieën van paspoorten van de ouders was voldoende. Met de inwerkingtreding van het Verdrag van Schengen is deze regeling komen te vervallen. Alle kinderen moeten dus over een geldig reisdocument beschikken.

European Health Insurance Card


De Europese gezondheidskaart heet officieel ‘European Health Insurance Card’ (EHIC). Het kan gebeuren dat je tijdens het kamp in het buitenland snel zorg nodig hebt. In veel gevallen wil de dokter of het ziekenhuis dat je de rekening vooraf betaalt. Ga je op vakantie naar een land in de EU, EER of Zwitserland? Met de EHIC hoef je de rekening niet meer vooraf te betalen. 

Iedereen kan kosteloos in aanmerking komen voor een EHIC. De EHIC is persoonsgebonden en dient daarom voor iedereen apart te worden aangevraagd. Via de webpagina kun je zelf je EHIC aanvragen voor een groot aantal zorgverzekeraars. De EHIC wordt binnen 4 werkdagen, nadat je de aanvraag hebt geplaatst bij je thuis afgeleverd.