Spelboekjes

Jong Nederland brengt met enige regelmaat spelaanbod uit. De spelboekjes worden gemaakt voor iedereen die, beroepsmatig of in zijn vrije tijd, met kinderen werkt. Natuurlijk zijn de boekjes ook voor ouders.
Spelboekjes
Direct naar
  • Feest! en andere speciale dagen
  • Sportspelen!
  • Speurtochten
  • Spelen met knopen en pionieren
  • Natuurspelen!
  • Buitenspelen!
  • Spelmix!
  • Spelfeest!

Jong Nederland is een landelijke jeugd- en jongerenorganisatie die het belangrijk vindt jeugdigen te laten spelen. Via het spel bevordert Jong Nederland het respect voor mensen, het leven en voor de natuur. Het spelen van een spel schept voorwaarden om bij jeugdigen een houding te ontwikkelen waarbij ieder mens uniek, onvervangbaar en waard is om gerespecteerd te worden. Spelen is een wezenlijk onderdeel van het leven.

Tijdens het spelen ontdekt het kind de ander, de wereld en vooral zichzelf. Spelen betekent ontmoeting, ontspanning en ontplooiing. Spelen is leren leven. En spelen is vooral leuk!

Nieuw: Feest! en andere speciale dagen

Feest! en andere speciale dagen is een boekje met spelletjes en activiteiten uitgebracht door Jong Nederland ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. In dit spelboekje tref je een kalender met per maand een selectie van feest- en speciale dagen. De feest- en andere speciale dagen kunnen je op ideeën brengen bij het bedenken van activiteiten.

Om je op weg te helpen, vind je bij veel dagen alvast leuke spelletjes. Zo kan het boekje je het hele jaar door inspireren!

Jong Nederland wenst je veel feestplezier!

Uitgave 2020
ISBN: 978-90-72348-17-3

Downloads

Sportspelen!

Sportspelen! is een boekje boordevol met sportspelletjes. Het zijn sporten, maar dan net even anders, het zijn spelletjes met een sportbasis.

In dit boekje vind je spelletjes op basis van de volgende sporten:

Apenkooien, Badminton, Basketbal, Curling, Estafette, Frisbee, Golf, Gymnastiek, Handbal, Hockey, Korfbal, Paintball, Petanque, Rugby, Sjoelen, Slagbal, Tafeltennis, Tennis, Touwtrekken, Trefbal, Voetbal, Volleybal, Worstelen, Zwemmen.

Uitgave 2019
ISBN: 978-90-72348-16-6

Downloads
Cover Sportspelen! Verschillende sportattributen, zoals een voetbal, pingpongbatje, basketbal
Cover spelboekje Speurtochten met als achtergrond een landkaart.

Speurtochten

Speurtochten is een boekje boordevol met speurtochten en tochttechnieken.
De speurtochten zijn geordend op leeftijd. Door tochten te combineren, iets aan te passen of opdrachten toe te voegen, maak je de tocht geschikt voor elke leeftijd!

Speurtochten is uitgebracht ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan.

Uitgave 2014
ISBN: 978-90-72348-15-9

Downloads

Spelen met knopen en pionieren

Spelen met knopen en pionieren is een boekje met instructie voor een aantal basisknopen en sjorringen. Deze zijn aangevuld met spelletjes en pioniertoepassingen. Zo komen alle spelpijlers van Jong Nederland aan bod: (Sport &) Spel, Creativiteit en Buitenleven.

Uitgave 2013
ISBN: 978-90-72348-14-2

Downloads
Cover Spelen met knopen en pionieren. Erop staat een knoop met touw in rood, wit en blauw
Cover Natuurspelen! Natuurspelletjes en -activiteiten voor alle leeftijden. Erbij staat een verfkwast die een spoor van gras achterlaat.

Natuurspelen!

Natuurspelen! is een boekje vol natuurspelen en –activiteiten uitgebracht door Jong Nederland om het spelen in en met de natuur te bevorderen.

De natuurspelen en -activiteiten zijn geordend op de spelpijlers van Jong Nederland: (Sport &) Spel, Creativiteit en Buitenleven. De lichtgroene balkjes geven het onderdeel Spel aan. Bij de felgroene balkjes vind je Creativiteit en bij donkergroen Buitenleven. Binnen de ordening op spelpijlers, zijn de spelen vervolgens geordend op leeftijd en aantal deelnemers.

In het boekje kun je o.a. lezen hoe de noten-bootjes-race gaat of inktvistikkertje, hoe je zelf papier maakt of een onderwaterkijker, hoe je kookt zonder pan en de windrichting herkent zonder kompas.

Uitgave 2011
ISBN: 978-90-72348-00-5

Omdat Natuurspelen! niet meer verkrijgbaar is, kun je ‘m hieronder downloaden.

Downloads

Buitenspelen!

Buitenspelen! is een boekje met 65 buitenspelen uitgebracht door Jong Nederland ter gelegenheid van het 65 jarig bestaan.

In dit boekje vind je allerlei buitenspelen. De buitenspelen zijn geordend op omgeving: bos, veld en wijk. De donkergroene balkjes geven aan dat daar de bosspelen te vinden zijn. Bij de lichtgroene balkjes vind je de veldspelen en bij blauw de wijkspelen. Binnen de ordening op omgeving, zijn de spelen vervolgens geordend op leeftijd.

De leeftijdsaanduiding bij een spel wil zeggen dat kinderen vanaf die leeftijd het spel kunnen spelen. Ook oudere kinderen kunnen enorm veel plezier beleven aan die spelen. Door extra spelregels toe te voegen of een variant toe te passen, maak je een spel snel geschikt voor oudere spelers.

Uitgave 2009
ISBN: 978-90-72348-13-5

Omdat Buitenspelen! niet meer verkrijgbaar is, kun je ‘m hieronder downloaden.

Downloads
Voorkant van spelboekje Buitenspelen! Buitenspeelspelletjes voor alle leeftijden. Er staat een schoen op met gekleurde veters die om de titel heen gekruld zijn.
Boekje Spelmix! Een bonte mix van leuke snel te spelen spelletjes

Spelmix!

Spelmix! is een boekje vol leuke snel te spelen spelletjes. Voor deze spelletjes heb je geen of weinig materiaal nodig. Met Spelmix! heb je altijd leuke spelideeën bij de hand. Het boekje is ook te gebruiken om een verjaardagsfeestje, een familiedag of buurtfeest te vullen met leuke activiteiten.

De leeftijdsaanduiding bij elk spel wil zeggen dat kinderen vanaf die leeftijd het spel aankunnen. Ook oudere kinderen kunnen enorm veel plezier beleven aan het spel. Door extra spelregels toe te voegen of een variant toe te passen, maak je een spel snel geschikt voor oudere spelers.

Uitgave 2006
ISBN-10: 90-72348-12-5
ISBN-13: 978-90-72348-12-8

Omdat Spelmix! niet meer verkrijgbaar is, kun je ‘m hieronder downloaden.

Downloads

Spelfeest!

Spelfeest! is een boekje vol spelen dat is uitgebracht door Jong Nederland ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan. In dit boekje vind je ruim honderd snel te spelen spellen waar je weinig of geen materiaal voor nodig hebt.

De leeftijdsaanduiding wil zeggen dat kinderen vanaf die leeftijd het spel aankunnen. Ook oudere kinderen kunnen enorm veel plezier beleven aan dit spel. Door extra spelregels toe te voegen, maak je een spel snel geschikt voor oudere spelers.
De rustige spelen staan vooraan in het boekje. De intensieve spelen staan achterin. Zo kun je snel gericht zoeken naar een leuk spel.

Uitgave 2004
ISBN-10: 90-72348-11-7
ISBN-13: 978-90-72348-11-1

Omdat Spelfeest! niet meer verkrijgbaar is, kun je ‘m hieronder downloaden.

Downloads
Boekje Spelfeest! Snel te spelen spelletjes zonder of met weinig materiaal