Over ons

Jong Nederland is een landelijke jeugd- en jongerenorganisatie, die jonge mensen de ruimte geeft die ze nodig hebben. Jong Nederland wil iedereen van 4 tot 18 jaar in hun vrije tijd de mogelijkheid bieden om te spelen, voor ontspanning en ontplooiing. Jong Nederland biedt jeugd en jongeren, door middel van spel, een zinnige en leuke vrijetijdsbesteding. Jong Nederland is opgericht in 1944.

Over heel Nederland zijn er 51 lokale jeugdclubs bij ons aangesloten. Wij hebben 3500 jeugdleden en landelijk zijn er 1300 vrijwilligers actief. Jong Nederland biedt ondersteuning aan onze afdelingen door trainingen, informatie en advies, verzekering en activiteiten. Verder ontwikkelen wij een spelaanbod, waarmee vrijwilligers op lokaal niveau een aantrekkelijk programma voor de jeugd kunnen bieden. Onze spelproducten zijn overal inzetbaar, waar met kinderen gewerkt wordt.

Onze missie: Jeugdigen in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding bieden, door een gevarieerd aanbod op het gebied van sport en spel, creativiteit en buitenleven.

Leeftijdsgroepen

Omdat iedereen het leuk vindt om met leeftijdgenoten te spelen of actief te zijn, zijn de clubs ingedeeld in verschillende leeftijdsgroepen.

4, 5 & 6 jarigen, de Minioren
De Minioren vragen om een spel dat bij hun leeftijd past, een spel vol beweging en vol variatie, met korte opdrachtjes waarin ze hun fantasie en hun energie kwijt kunnen. Dat kan bij Jong Nederland.

7, 8 & 9 jarigen: de Maxioren
De Maxioren spelen graag in een groep. Ze zijn van nature actief. Hun wereld is één en al spel, en één en al nieuwsgierigheid. De spelmogelijkheden hiervoor zijn talrijk: sport en spel, er op uit trekken of de wereld ontdekken door middel van opdrachten.

10, 11 & 12 jarigen: Junioren
De Junioren zijn graag actief bezig in teamverband. Zij hebben een kritische kijk in de wereld om hun heen en willen steeds nieuwe dingen ontdekken. Activiteiten die hen aanspreken zijn: themagericht werken, teamsporten, creatief spel en activiteiten gericht op samenwerking.

13, 14 & 15 jarigen: Senioren
Als Senior wil je graag de ‘alledaagse’ sleur ontduiken. Gezelligheid en helemaal jezelf kunnen zijn vind je belangrijk. Je hebt veel behoefte aan het samen zijn in een groep, de eenheid en de sfeer. Veel verschillende types, maar toch één groep.

16 & 17 jarigen: 16+ ers
16+ ers willen zelfstandig zijn. Gezelligheid is belangrijk. Zelf activiteiten bedenken en organiseren met je vrienden van de club. Of helpen bij één van de andere leeftijdsgroepen. Een verantwoordelijke taak. 16+ ers hebben de toekomst bij Jong Nederland. Vaak komt nieuwe leiding voort uit deze groep.

Kinderen aan het touwtrekken

Aansluiting bij Jong Nederland

Aansluiting bij Jong Nederland biedt vele voordelen. Naast ons complete aanbod ontvangen alle ingeschreven kaderleden ook nog gratis 3 keer per jaar ons magazine Idee, inclusief praktische speltips. Kaderleden kunnen deelnemen aan diverse (ook internationale) activiteiten.

De contributie voor 2024 is als volgt:
Afdeling: € 125,00 per afdeling
Kaderleden: € 12,25 per persoon
Jeugdleden: € 11,25 per persoon

Werken in leeftijdsgroepen binnen het Jeugdwerk

Bij JongNL Limburg verscheen een boekje over het werken in leeftijdsgroepen binnen het jeugdwerk. Kinderen ontwikkelen zich min of meer volgens vaste lijnen. Elke leeftijdsfase levert het kind een eigen typische leef- en belevingswereld op. Iedere leeftijdsgroep heeft zijn eigen kenmerken en mogelijkheden. Bij de indeling in leeftijdsgroepen wordt aangesloten bij de indeling zoals die in het onderwijs gebruikelijk is. Als gevolg daarvan zijn er voor de vrijwillige begeleiders in het jeugdwerk aandachtspunten waarvan hij zich bij het begeleiden van de verschillende leeftijdsgroepen bewust dient te zijn. Iedere leeftijd kent zijn eigen spelaanbod, gebaseerd op de leef en (spel) belevingswereld van het kind. In het handige boekje worden leeftijdskenmerken beschreven en veel praktische tips gegeven die direct toepasbaar zijn in de praktijk van het jeugdwerk.

Downloads
De eerste pagina van het document 'Werken in leeftijdsgroepen binnen het jeugdwerk'