Introductiecursus
Tijdens de Introductiecursus wordt je kennismaking met Jong Nederland verbreed. Samen met leiding uit andere afdelingen leer je programma’s maken voor jouw leeftijdsgroep en hoe je bestaande programma’s nog leuker kunt maken. Het programmeren is gebaseerd op de leeftijdskenmerken van de kinderen van jouw groep. Natuurlijk komen hierbij ook de spelproducten van Jong Nederland en de drie spelpijlers sport en spel, creativiteit en buitenleven aan bod.
Aanmelden
Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan de Introductiecursus. Als je 16 of 17 jaar bent mag je niet zelfstandig leiding geven. Vanaf 18 jaar mag dat wel, mits je de Introductiecursus hebt gevolgd. Tot die tijd moet je worden ondersteund door iemand van de leiding die minimaal 18 jaar is en ook de Introductiecursus heeft gevolgd.
Geplande Introductiecursus:
Je kunt individueel of met meerdere personen (maximaal 5) uit je afdeling deelnemen.
Inhoud
In de Introductiecursus worden de volgende onderwerpen behandeld:
- Ins en Outs van Jong Nederland
- De afdeling bij jou!
- Leeftijdskenmerken
- Programmeren en spel
- Jezelf, Jong Nederland en de andere leiding
- Arbo, intimiteit en het beleid van Jong Nederland
- Probleemgedrag
Een ander belangrijk onderdeel van de cursus is het uitwisselen van ervaring en kennis tussen de deelnemers. Om dit te bevorderen bevelen wij aan om met meerdere afdelingen aan de cursus deel te nemen.
De Introductiecursus is geen schools gebeuren, maar wij verwachten wel van je dat je de hele dag aanwezig bent, en dat je je houdt aan de huisregels. Bij volledige aanwezigheid en inzet ontvang je na afloop een certificaat.
Naslagwerk
Tijdens de cursus worden veel verschillende onderwerpen behandeld. Er is een naslagwerk beschikbaar waarin je alles nog eens na kunt lezen. Download het hieronder.
De cursus kan aangevraagd worden door een afdeling of district. Neem hiervoor contact op met het Landelijk Bureau Jong Nederland via 013 58 000 85 of info@jongnederland.nl.
Als afdeling of district geef je 2 voorkeursdata aan (kan op zaterdag en/of zondag). De training wordt gegeven in je eigen afdeling. De Introductiecursus kost € 400.
Na betaling wordt het aanmeldformulier geopend.
In omgeving Twente en Tilburg kun je er ook voor kiezen om de cursus te verspreiden over twee doordeweekse avonden.
Lees ook de inschrijf- en betalingsvoorwaarden voor deelname aan cursussen en activiteiten van Jong Nederland.
- De deelnemers zijn vanzelfsprekend als leiding ingeschreven, zijn dus minimaal 16 jaar en hebben een lidnummer.
- Er zijn minimaal 10 en maximaal 20 deelnemers (maximaal 5 per afdeling).
- Deelnemers zijn de gehele cursusduur aanwezig.
- Deelnemers melden zich van tevoren zelf aan via het aanmeldformulier en vullen hun favoriete spel van de groep of afdeling in.
- De aanvragende afdeling/district zorgt voor accommodatie, koffie/thee en lunch.
- De aanvragende afdeling zorgt zelf voor uitnodiging van de deelnemers op de afgesproken tijd en locatie.
De accommodatie moet aan de volgende kenmerken voldoen:
- Tenminste 21 zitplaatsen met tafels.
- De cursus moet plaats kunnen vinden in een aparte ruimte waar op het moment van de cursus geen andere activiteiten plaats vinden.
- Er moet bij voorkeur een mogelijkheid zijn om een buitenactiviteit te doen, bv. grasveld.
- Goede sanitaire voorzieningen.
- Er moeten voldoende ventilatiemogelijkheden zijn.
Het programma start ’s morgens om 10.00 uur en duurt gemiddeld tot ongeveer 17.00 uur. Dit is afhankelijk van het aantal en de samenstelling van de deelnemers, de vragen en actuele onderwerpen die in de afdeling leven.
Maatwerk
De Introductiecursus is er voor jou! Dus doe actief mee en kom met vragen en voorbeelden uit je eigen afdeling. Die ruimte is er en de trainer zal met plezier ingaan op specifieke vragen vanuit de afdelingen. Haal er dus uit wat erin zit!
Veelgestelde vragen
Waarom is de Introductiecursus verplicht?
Tijdens de cursus leer je basisvaardigheden in het omgaan met kinderen. Ook leer je je verantwoordelijkheden kennen en hoe je daar mee om moet gaan. Ook leer je meer over Jong Nederland en welke mogelijkheden wij jou kunnen bieden. Verder leer je hoe je een leuk programma maakt en hoe je om kunt gaan met probleemgedrag in de groep. Kortom, de cursus biedt jou de mogelijkheid om verantwoord en kwalitatief goed met kinderen om te gaan en dat vinden we belangrijk bij Jong Nederland.
Heb ik er ook wat aan buiten Jong Nederland?
Jazeker! Je ontwikkelt je als persoon, door de dingen die je leert. Deze dingen kun je ook in je dagelijks leven en je werk gebruiken. Misschien volg je wel een opleiding waarin je bepaalde competenties moet behalen en bewijzen? Ook daar kan de introductiecursus een bijdrage aan leveren. Vermeld in ieder geval ook op je cv dat je de cursus gevolgd hebt. Onze ervaring is dat mensen tijdens de cursus erachter komen dat er veel meer te halen valt dan je in eerste instantie denkt! Maak er gebruik van!
Ik ben al een tijdje leiding. Kan ik dan nog wat leren op de introductiecursus?
Natuurlijk! Onze ervaring is dat je altijd wat leert. Grote dingen, zoals creatief programmeren (we gaan er min of meer vanuit dat je al een programma kunt maken) en soms kleine dingen zoals het geven en ontvangen van feedback, inzicht in (probleem)gedrag en hoe je daarmee om kunt gaan of simpelweg waar je leuke speltips vandaan kunt halen. Het belangrijkste is dat je je er voor open stelt. Als je met een negatieve motivatie naar de cursus gaat, zal je er waarschijnlijk ook niet veel leren en ook het leerproces van de andere deelnemers belemmeren.
Kan ik vrijstelling krijgen voor de Introductiecursus?
Er wordt op geen enkele wijze vrijstelling verleend, ook niet op grond van de beroepssector waarin iemand werkzaam is.
Ideeën, suggesties?
Heb je na het volgen van de introductiecursus ideeën, suggesties? Laat het ons weten! Mail naar info@jongnederland.nl of schrijf je ideeën op het evaluatieformulier!