Zwerfweekend

Zwerfweekend
Direct naar
 • De activiteiten
 • Inschrijven
 • Annuleringsvoorwaarden
 • Verslagen
 • Foto's

Zwerfweekend

Stichting Zwerfweekend organiseert in opdracht van Jong Nederland met Hemelvaart een aantal avontuurlijke dagen in de Ardennen voor de leiding van de afdelingen van Jong Nederland. Deze grandioze outdoor activiteit zal plaatsvinden van 8 mei t/m 12 mei 2024. Vertrek op woensdagmiddag. Terugkomst op zondagmiddag.

Tijdens dit weekend kun je je volop gaan uitleven op het gebied van bergbeklimmen, grotverkennen, vlotvaren en mountainbiken. Centraal staat de sfeer die je in je groep met elkaar opbouwt. Je bent 4 dagen en nachten met 12 Jong Nederlanders bij elkaar en je moet er onder primitieve omstandigheden iets moois van zien te maken. Juist onder deze omstandigheden krijg je dat unieke Jong Nederland gevoel met de bijbehorende sfeer.
De deelnemersbijdrage voor 2024 bedraagt € 165,= per persoon.

De activiteiten

Grotverkennen
In de loop van duizenden jaren heeft het water dat als regen op de Ardennen neerviel zijn weg in de bodem gezocht. Waar de bodem uit kalk bestond heeft het water op sommige plaatsen grotten uitgesleten. Hoe deze grotten er van binnen uitzien zullen we gaan bekijken in een groep van 6 personen. Onze kleding dient aangepast te worden aan het ondergrondse klimaat. Er heerst in de de grotten een constante temperatuur van ca 8 ˚C, zomer en winter en het is er nat en glibberig. Hoe kun je je daarop kleden? Daarover krijg je meer informatie in het programmaboekje.

Grotklimmen
De ervaring is bijzonder. Het materiaal: een professionele Speleo uitrusting. Wat doe je er mee? Afdalen in een grot en weer naar boven komen. Elke deelnemer heeft de mogelijkheid om buiten de grot zich de techniek meester te maken. En indien de grot het toelaat wordt met de doorzetters het geleerde in de praktijk gebracht.

Rotsklimmen
Het rotsklimmen gebeurt op rotsen die zowel voor beginners als voor gevorderden de mogelijkheid bieden om zich eens flink uit te leven. Al naar gelang de capaciteiten van de groep kan er een meer of minder moeilijk programma gekozen worden. Vlotten bouwen De banden zijn weer geplakt. Als nou het weer nog een beetje mee wil werken kan er weer heerlijk genoten worden van de mooie natuur vanaf een zelfgebouwd vlot.

Mountainbiken
Elke groep heeft een halve dag de beschikking over de stalen rossen. De omgeving biedt ruimschoots de mogelijkheid aan iedereen om zijn/haar conditie te testen. Afhankelijk van je longinhoud en je doorzettingsvermogen kun je kiezen voor een zwaar en een heel zwaar programma.

Tochttechnieken
Tijdens het Zwerfweekend verplaatsen we ons zoveel mogelijk te voet. Je zult verschillende tochttechnieken, waaronder kaart en kompas, nodig hebben om aan de hand van de verstrekte aanwijzingen op het goede moment op de juiste plaats te zijn.

Overnachten
We hebben een aantal unieke kampeerplaatsen gevonden, waar de groepen de nacht kunnen doorbrengen in hun zelfgebouwde tentjes (frietzakken) of in natuurlijke schuilplaatsen. De ervaren deelnemers leggen je wel uit hoe je je plek zo inricht dat je een droog, warm en gezellig onderkomen hebt.

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Durf je het aan?

Twijfel vooral niet aan je eigen kunnen. Het programma is zo flexibel dat iedereen met een gezond lichaam mee kan doen en dat de echte sportievelingen zich helemaal kunnen uitleven.

Wel willen we graag aangeven dat rekening gehouden dient te worden met flink wat loopwerk met rugzak. Wij schatten dat er ruim 15 km per dag met rugzak gelopen gaat worden. Het is dan ook verstandig om voor het Zwerfweekend een paar oefentochten te lopen zodat je gewend raakt aan je schoenen en je rugzak.

Twijfels? Nodig ons uit!

Leuk zal je misschien denken, maar niets voor mij… Wat houdt dat in dan? Wat kost zoiets dan? Dat ga ik niet doen… Veel te actief… Veel te primitief… Ik heb al die spullen niet… Ik ken helemaal niemand… Graag zouden we met een paar personen van het Zwerfweekend, een kwartiertje uitleg komen geven over wat het Zwerfweekend werkelijk inhoudt!!!

Hebben jullie binnenkort een algemene leidingvergadering of andere bijeenkomst waarbij een heleboel leiding bij elkaar is? Stuur ons dan snel een mailtje met de datum, het tijdstip en het adres waar deze bijeenkomst plaats vindt. Wij zullen vervolgens ons best doen even langs te komen en een korte introductie en uitleg te geven van het zwerfweekend. Waarna de mogelijkheid is om vragen te stellen en natuurlijk jezelf in te schrijven.

Neem ook eens een kijkje op www.zwerfweekend.nl.

Inschrijven

De inschrijving start op 1 oktober 2023.

 • De uiterste aanmelddatum is dinsdag voor carnaval. Dat is 6 februari 2024.
 • Het minimaal aantal deelnemers is 24, het maximaal aantal deelnemers is 36. Per afdeling mogen er maximaal 6 deelnemers deelnemen.
 • Inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst. Indien er een overaanbod van deelnemers bestaat, wordt een reservelijst aangemaakt. Bij eventuele annuleringen wordt de eerste op de wachtlijst gebeld en, indien akkoord, ingeschreven.
 • Binnen 2 weken na inschrijven ontvang je een ontvangstbevestiging.
 • Tot 1 januari 2024 hebben diegenen die nog nooit aan een Zwerfweekend hebben deelgenomen voorrang. Daarna volgt inschrijving ongeacht of ze wel of niet al eens hebben meegedaan.
 • Na 1 januari 2024 ontvang je de mail of je werkelijk deelneemt aan het Zwerfweekend of op de wachtlijst komt.
 • Uiterlijk 3 weken van te voren verstuurt het Zwerfweekendteam een programmaboekje met alle relevante informatie naar de deelnemers.
 • Let op de annuleringsvoorwaarden.

De inschrijving sluit per 01-01-2024 omdat we het maximale aantal deelnemers al bereikt hebben. 

Annuleringsvoorwaarden

 • Bij een annulering t/m 6 februari 2024 bedragen de annuleringskosten € 7,50.
 • Bij annulering tussen 6 februari en 23 april (twee weken voor aanvang):
  a. Als de vrijgekomen plek opgevuld wordt met een deelnemer vanaf de reservelijst, worden er naast de annuleringskosten van € 7,50, geen extra kosten in rekening gebracht. Indien het Zwerfweekendteam echter al kosten gemaakt heeft voor degene die annuleert, worden de annuleringskosten vermeerderd met dat bedrag.
  b. Als de vrijgekomen plek niet opgevuld kan worden, dien je 50% van de deelnemersbijdrage te betalen (mits er is afgemeld bij het Landelijk Bureau, anders dien je het volledige bedrag te betalen).
 • Bij een annulering vanaf 24 april 2024 betaal je de volledige deelnemersbijdrage.

Foto’s Zwerfweekend 2022

Fotoalbum Zwerfweekend 2022

Foto’s Zwerfweekend 2018

Foto album 2018 staf