Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen, komen de rupsen in groepjes samen. Ze vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze ‘in processie’ op zoek naar voedsel. Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten.

Downloads
Nest van de eikenprocessierups
Als een kind in aanraking is gekomen met brandharen, doe dan het volgende:
  1. Huid afspoelen met water. Let op: niet wrijven of schrobben!
  2. Zorg dat het kind na het afspoelen schone kleren aantrekt (haren blijven in de kleding hangen).
  3. Als afspoelen niet mogelijk is, kun je met plakband of een kledingroller de brandharen van de huid verwijderen.
  4. Was besmette kleding apart, het liefst op 60°C.
  5. Wijs op mogelijke verspreiding van brandharen in autostoeltjes. Strip de stof van de autostoeltjes met plakband of was de hoes op 60°C.

Jeuk van brandharen gaat meestal na twee weken vanzelf weg. De jeuk kan verlicht worden door zal met menthol, calendula of aloë vera.

Raadpleeg de huisarts bij ernstige, aanhoudende oog- of luchtwegklachten of bij twijfel.

De eikenprocessierups en jullie tenten

Je kunt kamperen, maar je moet wel rekening houden met de risico’s. Kijk goed waar je je tent(en) neerzet. Plaats je tent niet direct onder bomen waarin de eikenprocessierups aanwezig is. De kans is anders groot dat je tent besmet raakt.

Hoe verwijder ik brandharen uit de tent?
Bron: GGD
Begin met beschermende maatregelen voor u gaat schoonmaken. Gebruik een mondkapje met P3 filter, zet een veiligheidsbril op en trek plastic handschoenen en een wegwerpoveral aan. Na afloop kunt u deze materialen in een plastic zak stoppen, knoop de zak dicht en gooi deze weg in de container. Breek de tent niet eerst af. Afbreken van de tent maakt dat de haartjes uit de tent vrij kunnen komen. Laat de tent uitgezet staan tijdens het schoonmaken.

Caravan en nylon tent: afspoelen met (bij voorkeur) lauw warm water met sopje en spons en voer het water af via het afvoerputje.

Een stoffen tent is vaak moeilijker schoon te maken, omdat de brandharen hier makkelijk in blijven hangen. U kunt de stoffen tent proberen op dezelfde manier als de nylon tent schoon te maken. Krijgt u na het schoonmaken alsnog gezondheidsklachten? Chemisch reinigen van de tent is een optie, maar meestal is het vervangen van de tent dan goedkoper.