Spannend milieuspel

  • 14+

Zoek een terrein uit van 100×100 meter. In één hoek is de vuilstortplaats die is afgezet met lint. In de tegenovergestelde hoek zijn de cellen van het politiebureau. Ook deze cellen zijn met linten afgezet. Aan de buitenzijde van het veld staan vijf emmertjes. In die emmertjes bevinden zich kaartjes waarop de illegale vuilnisstort en de waarde staat aangegeven.

De groep wordt verdeeld in vervuilers en milieu-politie. De vervuilers nemen elk een kaartje uit de emmers langs de weg en gaan op weg naar de stortplaats. Binnen de linten van de stortplaats staan ook vijf emmertjes en daar moeten de vervuilers hun kaartjes in proberen te werpen.

Dat gaat niet makkelijk, want de milieupolitie ligt op de loer en probeert de vervuilers te pakken. Lukt het om een vervuiler te tikken, dan moet die het kaartje afgeven. Vervolgens moet de vervuiler in de cel en het kaartje afgeven. Er zijn twee bewakers (komen uit de groep van de milieu-politie) bij de cellen, maar als de gevangenen getikt worden door de andere vervuilers zijn ze vrij en mogen ze opnieuw beginnen.

Na een half uur worden de punten geteld, wie heeft de meeste, de vervuilers of de milieu-politie? Daarna draaien de rollen om.

Het spel kan overdag worden gespeeld, maar spannender is het wellicht het ’s avonds laat te doen.

Nodig: lint, 10 emmertjes, kaartjes met tekst bijv. stort groenafval 2 pnt, stort huisvuil 4 pnt, stort bouwafval 6 pnt, stort autobanden 8 pnt en stort chemisch afval 10 pnt.