Dossier corona

Op deze pagina vind je eerdere berichtgeving over het coronavirus.

Update

09-07-2021

Na de persconferentie van vanavond, is er een update gekomen van het kampprotocol.

Update

26 juni 2021

 • Voor alle (jeugd- en kader-)leden zijn fysieke opkomsten mogelijk.
 • Er geldt geen maximum groepsgrootte.
 • Groepdraaien kan binnen en buiten plaats vinden. Organiseer activiteiten zoveel mogelijk buiten.
 • Houd bij welke jeugdleden en vrijwilligers er zijn tijdens een bijeenkomst.
 • Jeugdleden t/m 17 jaar hoeven geen afstand te houden.
 • Leiding hoeft geen afstand te houden tot kinderen t/m 12 jaar.
 • Bijeenkomsten voor 18 jaar en ouder bij voorkeur buiten en houden 1,5 meter afstand (hoeven geen afstand te houden tijdens sport- en spelactiviteiten).
 • Sanitair wordt voor en na de opkomst schoongemaakt. Zorg voor handzeep en papieren handdoekjes.
 • Reinig materialen die je gaat gebruiken voor de groepsbijeenkomst en maak alles na de bijeenkomst ook weer schoon. Reinig deuren inclusief klinken, lichtknopjes en andere oppervlakken die veel aangeraakt worden na elke groepsbijeenkomst. Denk hierbij ook aan tafels en stoelen.
 • Kampen en overnachtingen zijn toegestaan voor alle leeftijden. Volg het kampprotocol.
 • Let op de hygiëne bij eten, drinken en koken.
 • Zingen is toegestaan.
 • Voor vrijwilligers: vergaderingen, klusbijeenkomsten en trainingen kunnen doorgaan op 1,5 meter afstand.
 • Volg de richtlijnen van het Rode Kruis bij het verlenen van EHBO.
 • Voorafgaand aan een bijeenkomst is er een gezondheidscheck.
 • Heb je klachten? Blijf dan, ongeacht leeftijd, altijd thuis en ziek uit.

Update

05-06-2021

Jong Nederland activiteiten vinden zoveel mogelijk buiten plaats. De groepsbijeenkomsten mogen ook weer binnen plaatsvinden. Zoek echter de grenzen van de regels niet op en neem je verantwoordelijkheid als club, het is nog steeds verstandig om voorzichtig te blijven.

Leden en leiding vanaf 18 jaar houden 1,5 meter afstand, tenzij dat bij sport- en spelactiviteiten niet kan.

Update

20-04-2021

Kampen mogelijk vanaf de meivakantie

Vanaf de meivakantie is het mogelijk om in het kader van georganiseerde jeugdactiviteiten kampen voor kinderen en jongeren t/m 17 jaar te organiseren. Een kamp kan plaats vinden wanneer het gaat om een georganiseerde jeugdactiviteit op een openbare of besloten locatie (bijvoorbeeld een bos of blokhut). Hier vind je het protocol.

Update

04-02-2021

Vanuit het ministerie van VWS is vandaag het verzoek gekomen om activiteiten van jeugdwerk te beperken tot buitenactiviteiten. De bedoeling is om dit gelijk te houden met sport.

Wij nemen het verzoek over en daarom kan er wel groep gedraaid worden, maar alleen buiten.

We gaan ervan uit dat jullie allemaal je verantwoordelijkheid nemen. Zoek de grenzen van de regels niet op.

Downloads

Update

12-01-2021

Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown. Dat betekent dat we helaas nog geen fysieke groepsbijeenkomsten kunnen houden. We roepen iedereen op, zoveel als mogelijk, online contact te houden met jullie leden.

Wat extra online inspiratie:

Update

15-12-2020

Vanaf vandaag gaat Nederland, tot en met dinsdag 19 januari, in een strenge lockdown.

Bij vorige aankondigingen van maatregelen hadden de jeugdorganisaties nog een uitzonderingspositie. Het ministerie heeft ons laten weten dat, gelet op de ernst van de situatie, die uitzondering er nu niet inzit.

Fysieke bijeenkomsten zijn niet mogelijk. We roepen iedereen op, zoveel als mogelijk, online contact te houden met jullie leden.

Update

05-11-2020

Het Landelijk Bestuur heeft op 5 november een mail gestuurd naar de secretarissen van alle afdelingen. Je kunt de brief ook hieronder lezen.

Downloads

Update

15-10-2020

Het Landelijk Bestuur heeft vanmiddag een mail gestuurd naar de secretarissen van alle afdelingen. Je kunt de brief ook hieronder lezen.

Downloads

Update

01-09-2020

Kun je als Jong Nederland groepsbijeenkomsten houden?
Ja, voor alle jeugdleden is dit weer toegestaan. Dit mag zowel binnen als buiten.

Als je groepsbijeenkomsten houdt, waar moet je rekening mee houden?
 • Volg het advies en de maatregelen van de Rijksoverheid, RIVM, je veiligheidsregio en gemeente op.
 • Leden tot 18 jaar hoeven geen afstand te houden. Leiding kan bij sport-, spel- en bewegen meedoen tijdens opkomsten zonder afstand te houden.
 • 18 jaar of ouder? Houd dan 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Vermijd drukte. Als je verzamelpunt door meerdere groepen gebruikt wordt, spreid dan je begin- en eindtijden.
 • Ouders mogen de kinderen brengen en afhalen, maar niet blijven kijken tijdens de bijeenkomst. Maak afspraken over hoe het brengen en halen gaat, kijkend naar de mogelijkheden bij je locatie.
 • Zorg op het toilet voor zeep en papieren handdoekjes.
 • Reinig het toilet, deuren inclusief klinken, lichtknopjes en andere oppervlakken die aangeraakt worden na elke groepsbijeenkomst.
 • Reinig materialen die je gaat gebruiken voor de groepsbijeenkomst en maak alles na de bijeenkomst ook weer schoon.
 • De algemene regels blijven gelden, onder andere:
  • Heb je verkoudheidsklachten, koorts of last van benauwdheid laat je je testen en blijf je thuis tot de uitslag bekend is. Heeft er iemand in het gezin / huishouden koorts dan blijft iedereen uit dat huishouden thuis.
  • Nies en hoest in je elleboog.
  • Was regelmatig je handen.
  • Ben jij of is iemand in je gezin/huishouden positief getest op COVID-19 in de afgelopen 2 weken dan blijf je thuis.

Voor kampen en activiteiten met overnachtingen moet het protocol ‘op kamp’ gevolgd worden.
Deze is te vinden op de website We gaan op zomerkamp. Dit geldt ook voor kampen na de zomer.

Aanpassing protocol zomerkamp

01-07-2020

In de persconferentie van woensdag 24 juni zijn nieuwe versoepelingen aangekondigd. Een aantal van deze versoepelingen zijn ook van invloed op het protocol zomerkampen en dagactiviteiten. De protocollen en veelgestelde vragen zijn hierop aangepast wegaanopzomerkamp.nl.

We mogen op zomerkamp!

09-06-2020

Na lang wachten, is het eindelijk bekend: we mogen op zomerkamp! Met aangepaste maatregelen kunnen de jeugdleden t/m 18 jaar op zomerkamp. De kampprotocollen kun je vinden op wegaanopzomerkamp.nl.

Update

04-06-2020

Met de verdere versoepeling van de maatregelen zijn er ook voor Jong Nederland meer mogelijkheden, onder andere om binnen groepsbijeenkomsten te houden. Hieronder staat een update van onze eerdere boodschap. Uiteraard blijft het belangrijk om voor jullie afdeling te kijken wat de mogelijkheden zijn en waar bestuur, vrijwilligers, leden en ouders zich prettig bij voelen. Nieuw toegevoegde tekst is cursief.

Downloads

Zomerkamp

28-05-2020

Deze week is door de samenwerkende jeugdorganisaties in overleg met de instanties een conceptprotocol opgesteld. De belangrijkste vraag is hierbij of tijdens een kamp de anderhalve meter afstand tussen deelnemers onderling en de begeleiding gehandhaafd moet blijven. De overheid heeft gevraagd aan te geven hoe de sector denkt dat dit mogelijk en verantwoord is.

Het protocol voor de zomerkampen in 2020 heeft als vertrekpunt het belang van kinderen en jongeren. Natuurlijk betekent op kamp gaan volgens een protocol dat er beperkingen zijn. Deze zomer wordt anders dan iedereen gewend is.

Het streven is dat dit op korte termijn in het OMT besproken kan worden, waarna er in de week van 8 juni duidelijkheid gegeven wordt aan de zomerperiode. En dus ook voor de zomerkampen. We beseffen ons dat de zomerkampen om de hoek staan en de voorbereidingstijd steeds korter wordt. We hopen op je begrip, omdat het nu langer duurt tot er duidelijkheid is voor de zomerkampen. Veel hangt af van de uitkomsten van het volgende OMT en de nieuwe noodverordeningen.

Aanpassing maatregelen

23-04-2020

We hopen dat jullie allemaal nog goed gezond zijn. Afgelopen dinsdag 21 april heeft premier Rutte aanpassing van de maatregelen rondom het nieuwe coronavirus bekend gemaakt. Daarin werd onder andere aangegeven dat georganiseerde buitensportactiviteiten voor kinderen na 29 april weer opgestart mogen worden. Hier zouden de buitenactiviteiten van Jong Nederland onder kunnen vallen. Hoe deze maatregel uitgevoerd kan worden, is afhankelijk van jouw gemeente.

Downloads

Aan afdelingen

26-03-2020

We begrijpen dat dit voor iedereen aparte tijden zijn. De maatregelen en adviezen van de regering en het RIVM hebben een grote impact op iedereen. Daarnaast kunnen er zorgen zijn voor de gezondheid van jezelf en je familie of de situatie op je werk. Als Jong Nederlanders komen daar vragen en zorgen voor jullie club bij. Wanneer kunnen we weer groep draaien? Wat doen we met het zomerkamp? Hoe gaan we om met een ziek lid of vrijwilliger? Hoe gaan we het financieel redden als financiële acties niet doorgaan en we ons gebouw niet kunnen verhuren? Als Landelijke Bestuur willen we jullie graag helpen. Helaas kunnen ook wij niet in de toekomst kijken om te zeggen hoe de situatie zich zal ontwikkelen.

Downloads

Zwerfweekend afgelast

24-03-2020

Met de aanvullende maatregelen van het kabinet in de aanpak van het coronavirus, kan het Zwerfweekend 2020 helaas niet doorgaan. We nemen binnenkort contact op met de ingeschreven deelnemers.

I.v.m. de aangescherpte maatregelen van het kabinet kunnen de reguliere Jong Nederland clubmiddagen en -avonden tot 1 juni niet doorgaan.

Ook Jong Nederland Heusden heeft de krant gehaald door op een creatieve manier groep te draaien: www.ed.nl/de-peel/kinderen-genieten-veilig-van-quarantainequiz-in-asten-heusden~a24bb242/

Aangescherpte maatregelen

19-03-2020

I.v.m. de aangescherpte maatregelen van het kabinet geldt het advies om de clubmiddagen en -avonden niet door te laten gaan tot en met 6 april.

De introductiecursus en kampbivakcursus worden uitgesteld. We gaan t.z.t een nieuwe datum prikken.

Jong Nederland Diessen heeft de krant gehaald met hun Ongewoon groepdraaien www.bd.nl/tilburg-e-o/niet-naar-jong-nederland-dan-maar-spellen-met-sokken-en-een-vriendelijk-virus-met-vergiet-geen-corona~a1e45cd4a

Hebben jullie ook een leuke online opkomst gehad en wil je je programma delen? Mail dan naar info@jongnederland.nl.

JongNL Limburg: De KidsParty op 4 & 5 april 2020 zal wegens het coronavirus en de bijbehorende maatregelen niet doorgaan. Zet volgend jaar al in je agenda: KidsParty zal dan op 10 & 11 april plaatsvinden.

Verscherpte maatregelen

12-03-2020

Het kabinet neemt verscherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland in te dammen. Ze adviseren om sociale contacten sterk te beperken.

Jong Nederland adviseert daarom alle Jong Nederland afdelingen om de clubmiddagen en – avonden niet door te laten gaan.

Dit is geldig tot en met 31 maart.

Mocht je je jullie Jong Nederland afdeling aangemeld hebben voor NLdoet komend weekend: het oranjefonds doet de oproep om alle NLdoet activiteiten uit te stellen www.oranjefonds.nl/oproep-stel-nldoet-activiteiten-uit.

Advies Brabantse afdelingen

11-03-2020

Jong Nederland adviseert de afdelingen in Noord-Brabant de opkomsten komende week (t/m 16 maart 2020) niet door te laten gaan. We volgen hiermee het advies van de veiligheidsregio Brabant om het aantal sociale contacten gedurende een week te beperken.